Copyright 2008 Jeremias Sarvela
Vilho Juhani "Jussi" Sarvela


1929 - 1957

 

- Syntyi Iisalmella 7.12.1929 Lapsuudenkotini 27 vuotta

- 1951 ylioppilaaksi (Tampereen Toinen Lyseo)

- 1952 tykistön reserviupseerikoulu Linkki aiheeseen

- 1957 agronomiksi Helsingin Yliopistosta Maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta

 

 

1957

 

Valmistuttuaan agronomiksi ja toimittuaan yhden vuoden kotitilalla, jonka pelloilla nykyään kasvatetaan siemenviljaa Jussin veljenpojan Antin firman Savon Siemen oy:n nimissä, Iisalmen maanviljelijä siirtyi v. 1958 vasta alkaneeseen, pieneen, yksityiseen lehtiyhtiöön lehtimieheksi. Yhtiön päätuote oli Koneviesti www.koneviesti.fi lehti josta hetkessä kehitettiin levikiltään silloin maailman suurin maatalousteknologia-alan lehti. Pian seurasivat sisarlehdet Rakennusviesti, Moottoriviesti ja Maskin Journalen. Aika oli villiä, nopeaa maatalouselinkeinon mekanisointia, jolla vapautettiin maatalouselinkeino sodan jälkeisen ajan raatamisesta.

 

1962

 

JS otti yhdessä veljensä Jaakon kanssa pankista lainaa 10.000 mk:aa ja perusti yhtiön Peltosalmen Konepaja Oy (myöhemmin Normet - www.normet.fi - ja sittemmin Orion-yhtymä Oy Normet). Yhtiö käynnistyi veljesten kotitilalla Iisalmessa periaatteella "lehmät ulos ja sorvit sisään". Jussin vastuulla oli Tapiolassa lähinnä tuotesuunnittelu ja markkinointi, myöhemmin myös toimitusjohtajan vastuu. Tämä aika merkitsi runsaat 10 vuotta työtä vuorotta. Se alkoi sorvin ostolla ja kahden ammattimiehen palkkauksella ja päätyi yhtiön myyntiin. Silloin yhtiön palveluksessa oli yli 200 henkilöä. Yhtiön menestyksen perustan muodostivat innovatiiviset tuotteet ja suorat, hyvät ja luottamukselliset henkilösuhteet, jotka olivat syntyneet lehtimiesaikana sekä kaikkiin keskusliikkeisiin että myös tiedotusvälineisiin.

 

1966

 

Jussin suunnittelutiimi toimi Tapiolassa hyvällä näköalapaikalla Tapion Tornin viimeisessä kerroksessa ja teki yhteistyötä veljen testi- ja valmistustiimin kanssa. Virkeä suunnittelutiimi synnytti uusia tuotteita melkein kuin liukuhihnalta. Esimerkkinä mainittakoon traktorikuormain (palkinto "Award of Merit" New Yorkin kansainvälisiltä patenttimessuilta), joka valloitti yli puolet Suomen kuormainmarkkinoista. Tai keveistä metsäkoneista voidaan mainita juontovinssi, joka on levittäytynyt kaikkiin maanosiin ja Suomen metsiin lähes sadantuhannen kappaleen painoksena. Ensimmäinen suomalainen kolmiakselinen metsätraktori syntyi samasta lähteestä ja johti myöhemmin raskaiden kaivoskoneiden valmistukseen Peltosalmella. Tällä välillä siirryttiin isoisän rakentamasta Itikan puunavetasta upouuteen tehtaaseen, jonka sisälle voitiin ajaa tavaraa tuovat ja vievät junavaunut suoraan. Jussi toimi myös jonkin aikaa entisen Ulkomaankauppaliiton, nykyisen Finpron metsäkonevientiryhmän vetäjänä.

 

1969

 

Jussi ja veli Jaakko Sarvela sekä yhtiö (Peltosalmen Konepaja Oy) saivat valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Niitä myönnetään vuodessa 5 - 7, joukossa ei ole ollut montaa konepaja-alan yritystä. Samana vuonna Jussi suoritti yksityislentäjän lupakirjan.  Linkki aiheeseen

 

1972

 

Mainittuna vuonna yhtiön päätuotteet eli metsä- ja kaivoskoneet tunnettiin kaikilla maailman päämarkkinoilla ja lehdet puhuivat Iisalmen talousihmeestä. Muun muassa viikkolehti Apu julkaisi syksyllä 1971 artikkelin Jussin ja Jaakon aikaansaannoksista "Oman onnensa seppä" -juttusarjassaan - lue lisää klikkaamalla tästä! Nopeasti kasvavan yrityksen pääomatarve oli sitä luokkaa, että Veljekset päättivät myydä yrityksen. Eräs Suomen vakavaraisimmista monialakonserneista, Orion-yhtymä (www.orion.fi), ryhtyi jatkamaan toimintaa ja toimitusjohtajana toimi alussa edelleenkin Jussi Sarvela.

 

1974-1990

 

Jussi perusti perheelleen suunnittelu, -konsultti- ja holdingyhtiön, INTERTEAM Oy:n, ja erosi Orion Yhtymä Oy:n Normetin tj:n tehtävistä. Vuosina 1979 - 1982 hän asui Minnesotan pääkaupungissa Minneapoliksessa, osallistuen partnerinsa Tom Kuutin kanssa uuden kemia-alan yrityksen käynnistämiseen ja edelleen myyntiin suuremmalle alan yhtiölle. (www.ci.minneapolis.mn.us)

Interteamin osakkuusyrityksistä  merkittävin oli Veljekset Sarvela Oy Järvenpäästä, siitä Interteam Oy omisti 40 %. Veljekset Sarvelalla oli 180 jälleenmyyjää ja muuta jakelukanavaa pääasiassa Suomessa Vuosina 1979 - 1982.

 

1991

 

Jussi siirtyi jälleen USA:han, tällä kertaa Boca Ratoniin Floridaan (www.florida.org) miettimään päätoimisesti tuotekehitys- ja muita hankkeita. Tässä vaiheessa hän siirtyi käyttämään tietokoneavusteista suunnittelua ja piirtämistä ja vähitellen myös miettimään uuden, kansainvälisesti markkinoitavan työkalujärjestelmän kehittämistä. Ensimmäiset prototyypit testattiin jo Floridassa.

 

1996-1998

 

Tässä vaiheessa Jussi siirtyi poikansa Mikaelin kanssa takaisin kotimaahan ja ryhtyi tarmolla kehittämään radikaalisti uudentyyppistä, modernia työkalujärjestelmää. Sen pääkomponentiksi muodostui uuden tyyppinen kiilakirves, lisävarusteineen eli System Logmatic, www.logmatic.com. Tuotteiden tullessa markkinoille kaikki myyntiennusteet osoittautuivat pessimistisiksi ja pian jouduttiin myymään paljolti "ei oota". Laitteet ja järjestelmä saivat pian kaksi myönnettyä patenttia ja lisäksi niille haettiin laaja kansainvälinen patenttisuoja. Uutuus sai osakseen yllättävän laajaa kiinnostusta lehdistön, TV:n, ostavan yleisen taholta, työnäytöksissä sekä metsissä, jopa Tiedekeskus Heurekassa, johon sitä oli pyydetty työnäytöksiin yleisön ihmeteltäväksi.

Keksintösäätiö www.keksintosaatio.fi neuvoi ja rahoitti riskilainalla Logmatic hanketta ja sai riskilainansa onnellisesti takaisin. Myös Työtehoseurasta www.tts.fi annettiin monta hyvää neuvoa ja testitulosta kehityksen alkuvaiheesta.

 

 

1999

 

Monista ulkopuolisista epäilyistä huolimatta tämä "Savon Mafian" edustaja tiimeineen näyttää osoittavan todeksi, että vuosituhansia käytössä ollut menetelmä on saanut vertaisensa tai paremman haastajan. Innovaatio on löytänyt tiensä kaikkialle Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Ilmeisesti korkean teknologian ja suurien metsäkoneiden huumassa oli jäänyt huomaamatta, että yli puolet maapallon korjatusta puusta käytetään edelleenkin lämmöntuottamiseen ja yli puolet polttopuusta valmistetaan käsityökaluin. Näin ollen alue on todella haastava suomalaisille kansainvälisestikin arvostetuille osaajille. Kaiken edellä olevan lisäksi monet toteuttamattomat innovaatiot odottavat ex-mapissa kehittäjäänsä, jos Ukko-Jussi jaksaa vielä noudattaa Kanadan ilmavoimien kunto-ohjelmaa. Jussi kyllä itsekin sanoo, että hän aikoo jäädä eläkkeelle vasta sitten kun nuorinkin 6:sta lapsesta on saatu turvallisesti vanhainkotiin, lisäten kuitenkin, että jos Luoja suo ja viskaali sen sallii.

 

2002 - 2003

 

Jussi Sarvela keskittyi kehittämään sekä Logmaticjärjestelmää, että useita muita patentoituja hankkeita Kuopio Muotoiluakatemian ja Savonia Polytech´in kanssa. Eräinä esimerkkeinä mainittakoon Minicruiser ja uudentyyppinen lukuisan määrän erityyppisiä kontteja ja erikoisajoneuvoja käsittävä containerkuljetusjärjestelmä. Linkki aiheeseen    Konttitraktori

 

 

2004

 

Veljekset Sarvela Oy myytiin suomalaiselle AVS-groupille

 

 

 
Perhesuhteista

 

Jussilla on 6 lasta ja pian 10 lastenlasta, joita asianomainen itse pitää merkittävimpänä aikaansaannoksena sen jälkeen kun oli onnistunut valitsemaan heille parhaan mahdollisen äidin.
Kronologia
Näkymä päärakennuksen suuntaan Jussin kotitilalla.
Desing teko
Etusivu